Винпром Ямбол е с 90-годишна традиция в производството на вина и ракии. Известен е като най-старата винарска изба в Южна България. Създаден е през 1924, днес Винпром Ямбол разполага с модерни изби в гр. Ямбол и гр. Стралджа. Миналата година във винпром Ямбол беше отворена нова изба за микровинификация. Винарната е най-модерната на Балканите и ще даде възможност на ямболската изба да предложи на пазара селектирани серии вина. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. л. Компанията притежава над 900 ха собствени лозови масиви, а приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на още 800 ха с млади високопродуктивни лозови насаждения.Производствените бази и лозови масиви се намират в долината на р. Тунджа. Този райски кът се отличава със специфичния си микроклимат – мека зима и средно горещо лято, които са предпоставка за равномерното зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати, с прилагане както на класически, така и най-модерни технологии.

Гордостта за винпром Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно тук и не случайно професионалистите й отреждат почетно място сред произвежданите от фирмата продукти.
Винпром Ямбол е един от водещите износители на качествени червени и бели вина в над 40 страни в цял свят – Китай, Япония, Южна Корея, САЩ, Великобритания и др. Реализирания износ на сортови вина за Китай през 2012 година от Винпром Ямбол, представлява над 50% от общия износ на български вина за Китай. Вината на винпром Ямбол са награждавани с множество отличия на всички национални и международни винени конкурси и изложения, на които участват – Decanter World Wine Awards, Mundus Vini и др. През 2013 г. Villa Yambol Merlot реколта 2011 беше оценено на San Francisco International Wine Competition 2013 като BEST MERLOT и наградено с Double Gold Medal и Wine and Spirits International Design Awards.