Винарна Свищов е наследник на винарска изба с половинвековна история. Първите лозя се засаждат в периода 1950-1960 година. Лозовите насаждения се намират в две от най-плодородните местности край град Свищов – Горчивка и Совата. Гроздето, което се използва, е от собствени лозови масиви, разположени върху площ от над 400 xа.

През 2014 Винарна Свищов модернизира голяма част от производствените си мощности – открити са изцяло нов бутилиращ цех и микровинарски сектор за производството на бутикови вина.

Пътят на виното в завода започва от новооборудваното приемно отделение и 5 ротовинификатора. В производствената изба всички стомано-бетонни резервоари са изцяло облицовани с неръждаема стомана, като част от тях са снабдени с датчици за контрол на температурата.

В стремеж за развитие и производство на висококачествени вина е създаден модерно оборудван цех за микровинарство с цел производство на лимитирани серии висококласни вина. На разположение на технологичния екип са 50 съда от неръждаема стомана, снабдени със системи за контрол на температурата.

Бутилиращият цех е оборудван с бутилираща линия с капацитет 2500 бутилки на час – триблок от миячна, пълначна и затварачна машина, както и капсулираща и етикираща машина.

Винарна Свищов произвежда отлични червени и бели вина от сортовете каберне совиньон, каберне фран, мерло, шардоне, мускат, траминер и совиньон блан. Вината стареят в бъчви от американски и френски дъб, тип барик, в продължение на 12-18 месеца. В резултат на тази обработка, вината развиват пищно тяло и съчетават по изискан начин меки, чудесно балансирани сладки танини, киселини и дъб.

svishtov