Винарна Домейн Менада се намира в един от най-старите български градове Стара Загора, наследник на древноримския град Аугуста Траяна, разположен в центъра на Южна България и подножеието на Средна гора. Лозарството и винарството са били основен поминък на този слънчев край още от древността. Доказателство за това са много находки, пазени в Старозагорския исторически музей, една, от които е послужила за емблема на дружеството – стъклена фиала с изобразена танцуваща фигура на Менада.

В началото на 20-ти век населението на Стара Загора е било близо 27 000 души, което поставя града на пето място по големина в страната. След 44-та година е започнало строителството на голямата изба, снабдена с бутилков цех, както и такъв за стабилизация. Фирмата е основана през 1947. В момента е запазена старата каменна изба с 289 железобетонни резервоарa – нещо, което може да се види наистина рядко. Именно в тези резервоари преди години са се произвеждали червени вина по класическия способ.

В момента се използва само новата част от избата, където се обработват хиляди тонове бяло и червено грозде. Менада разполагат с 400 ха собствени лозя, които се намират на 18 километра от Стара Загора. Отглеждат се сортовете шардоне, мускат, семийон, совиньон блан, мерло, малбек, каберне совиньон и каберне фран. Традициите в района са били насочени по-скоро към червените сортове, но с времето се налага и качественото отглеждане на бели.

Между 70% и 80% от производството на избата е предназначено за вътрешния пазар, като основните им клиенти са големите вериги магазини. Останалото количество се изнася в Полша, Чехия, Англия, и Германия (през годините и в САЩ и Швеция).

menada