Домейн Беса Валей – големият победител от последната ни класация DiVino TOP 50, отново вероятно ще e сред най-посещаваните щандoве на DiVino.Taste 2018.
Избата вече 14 години е стъпила солидно на пазара у нас и се радва на постоянни и последователни свои почитатели, защото винарите от долината на бесите не изневериха през цялото това време на себе си. Те са все така задълбочени в работата в лозята си и правят вина с подчертан, разпознаваем стил.
Зад проекта стоят френският граф Стефан фон Найперг, собственик на още редица имения в Бордо и германският му партньор Карл Хаупман, в съдружие с двама българи. Екипът се ръководи от френския консултант Марк Дворкин, който вече близо 20 години е движещата сила на проекта, построен, организиран и реализиран в най-добрите традиции на Бордо. Тоест, ако някъде трябва да говорим за тероар, или за съчетанието от география, климат, хора и традиции, то това несъмнено е в Беса Валей – истинско френско шато на българска земя.

Беса Валей се намира сред хълмовете между Родопите и Марица. Климатът е континентален – с горещо лято и студена зима, силно повлиян от реката и планината. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и камениста, примесена с варовик. Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето, а от тук идват и ароматите. И то какви аромати…